Párásítás, légnedvesítés a mezőgazdaságban

A gombatenyésztők, kertészetek, fóliaházak gyakori gondja a külső időjárástól, hőmérsékletváltozástól függő ingadozó páratartalom. Télen a fűtés okozta alacsony páratartalom, nyáron a változó külső időjárási tényezők teszik szükségessé a légpárásítás mesterséges egyenletes szinten tartását.


Az általunk forgalmazott közép, magasnyomású, illetve egyéb működési elvű párásító készülékek a megfelelő páratartalmat cseppmentesen, finom aerosolokra bontva, és készüléktől függően különböző területre egyenletesen elosztva biztosítják.
Az adiabatikus párologtatás egyik mellékhatása a hőmérsékletcsökkenés, aminek előnyei főleg az állattartásban mutatkoznak. A nyári meleg hátrányosan hat minden állatra, legyen szó baromfiról, sertésről, marháról, vagy lóról. Az istállók párásítása biztosítja az állattartáshoz szükséges egészséges légkört, egyúttal távoltartja a melegben elszaporodó rovarokat is, és semlegesíti a szagokat, megköti a port.

Összefoglalva a párásítás legfontosabb előnyeit a mezőgazdaságban :

  • - a megfelelő páratartalom szinten tartása mellett biztosítja az egészséges mikroklímát
  • - az adiabatikus hűtőhatása révén többletenergiafelvétel nélkül csökkenti a hőmérsékletet 5-10 C fokkal
  • - távoltartja a rovarokat
  • - semlegesíti a szagokat
  • - megköti a port

Kínálatunkban megtalálható a 10 m2 területtől többszáz m2 területet ellátó rendszer különböző felszereltségi fokozatban:

  • ventilátoros, vezetékes, szórófejes,  vagy rotációs megoldással
  • közép, vagy magasnyomású szivattyúval , sűrített levegővel, vagy közvetlenül vízvezetékre kötve
  • különböző, akár 10 μ alatti szemcsemérettel
  • időintervallumos, vagy programozható szabályzással.

A mezőgazdasági felhasználásra javasolt különböző rendszerek összeállítása egyszerű, a vezetékes szórófejes rendszer is könnyen, házilagosan is összeállítható a szabadalmaztatott szórófej kialakításnak köszönhetően. Természetesen igény esetén vállaljuk a telepítést is.

A különböző rendszerek eltérő vízelőkezelést igényelnek. A szórófejes rendszerekre általában javasolt az osmosevíz használata (DH 7 ° keménységi fokkal), mivel a finom szórófejek eltömődhetnek, ezek tisztítása bizonyos időközönként kívánatos.

Az általunk összeállított szettek általában tartalmaznak egy 7 µ finom szűrőt, ami a vízből a lebegőrészecskéket szűri, de e mellé még tanácsos a fordított ozmózis kezelő berendezés használata is (nálunk is beszerezhető). Egyébként a szórófejes vezetékek használóinak tanácsoljuk, hogy tartsanak készenlétben pót szórófejet, ez bármikor cserélhető a rendszerben.

A rotációs megoldású berendezések igénylik a legkevesebb karbantartást. Ezek közvetlenül köthetők a vízvezetékre, és nincs speciális elvárás a vízminőséggel szemben, mivel szórófejet nem tartalmaznak.
A ZVN párásító berendezés kapható beépített ventilátorral, de meglévő ventilátorra is ráépíthető, légcsatornába is szerelhető.

Az alábbiakban részletesebben mutatjuk be az adiabatikus párologtatás előnyeit a mezőgazdaság különböző területein .

Kertészetek/üvegházak:

Üvegházak, kertészetek klímájában fontos tényező a megfelelő, és állandó szinten tartott hőmérséklet, páratartalom, szellőztetés. A különböző növénykultúrák a fenti tényezőket eltérő mértékben igénylik, viszont a legtöbb esetben csak a megfelelő hőmérsékletre fordítanak figyelmet, és elfeledkeznek arról, hogy a magas hőmérséklet mellett a páratartalom az optimális szint alá esik – különösen vonatkozik ez a fűtési idényre- , ami hátrányosan hat a különböző növényekre, növekedésüket, szaporodásukat visszaveti, csökkenti a terméshozamot, bizonyos kártevők elszaporodásához is vezethet. Az öntözés nem oldja meg ezt a problémát, hiszen nem biztosítja az állandó, egyenletes páratartalmat, viszont a párásítórendszer használata mellett csökkenhet az öntözés, sőt a növényvédőszerek használata is.
A különböző növénykultúrák különböző párásítást igényelnek mind a teljesítményt, mind a párásítási szemcseméretet, vagy szellőztetést tekintve, ezért az igényeknek megfelelően használható a szórófejes vezetékes, szórófejes ventilátoros, vagy a szórófej nélküli un. rotációs légnedvesítő rendszer. Mindhárom rendszerre jellemző a hőmérsékletet csökkentő hűsítő hatás, porlekötés, és rovarriasztás is.

Gombatenyésztés

A gombatenyésztés magas állandó páratartalmat igényel, különösen a kezdeti szakaszban akár 80-90 %-t is. A száraz levegő a táptalaj minőségét is rontja, és elősegíti a kártevők elszaporodását. Ezért a gombatenyésztésnél különösen fontos a szabályozható párásítási rendszer alkalmazása.

Ezek a tenyészetek sok esetben vízvezetéktől távol, pincékben helyezkednek el, kisebb területre előnyösen használhatók a közepes nyomású szivattyúval felszerelt legolcsóbb szórófejes vezetékes rendszerünk, mely egy nagyobb tartályra kötve biztosítja a folyamatos vízellátást.

Állattartás

A zárt állattartásban különösen nagy gondot okoz a nyári melegben kialakuló hőstressz, mely minden állatra negatívan hat, növeli testhőmérsékletüket, a táplálékfelvétel csökken, ez hátrányosan hat a növekedésre, szélsőséges esetben az állat elhullásához is vezethet. A különböző állatok eltérő szinten képesek hőleadással bizonyos mértékben hűteni testhőmérsékletüket, de zárt térben, szorosan egymás mellé zárva ez korlátozottan működik, különösen baromfik esetében. Megfelelő szellőztetéssel ezen lehet javítani, a teljes klimatizálás viszont rendkívül költséges, ennél gazdaságosabb a hűtéssel is járó adiabatikus párologtatás. Ezen alkalmazásoknál rendkívül előnyösen használhatók a nagy légmozgást is biztosító rotációs párásító megoldások, akár az esetlegesen már meglévő ventilátorra szerelve.

Fentieken túl még a légpárásítás segít a különböző szagok semlegesítésében a rovarok távoltartásában is. Az állattartás területén viszont legfontosabb járulékos hatása a por megkötése. A zárt istállók légköre jelentős porszennyeződést tartalmaz egyrészt a takarmányból, trágyából származó szerves részecskéket, másrészt a légkörben szálló szervetlen porszemcséket. Ezekhez tapadva szállhatnak a veszélyes kórokozó mikroorganizmusok is, melyek bekerülve az állatok légrendszerébe, tüdejébe azok megbetegedését okozzák.

A finomra porlasztott vízcseppek rátapadnak ezekre a porszemcsékre és lecsapódnak, így tisztítják a belső levegőt (bányászatoknál, nagy porképződéssel járó ipari műveleteknél is sikerrel használják ezt a technológiát). A porlasztásos léghűtést ezért még akkor is érdemes időnként bekapcsolni, ha egyébként a párásításra/hűtésre nincs szükség.

Pincészet

A hagyományos fahordókat, különösen a barriques borokat tároló pincészetekben nagy jelentőséggel bír a páratartalom szinten tartása. Alacsony páratartalom mellett a fahordók kiszáradnak, és ez a bor természetes párolgásához vezet. Ugyanakkor magas páratartalom esetén a gomba és penész okozhat károkat, tehát általánosságban a kívánt légnedvesség 65-85 % tartományba esik. Ebben a tartományban nincs veszteség, a bor biztonsággal tárolható, mind mennyiségben, mind minőségében megőrzi formáját. Ez a klíma kedvez a parafadugóval zárt palackos bortárolásnak is.

A pincészetekben is kerülendő a cseppképződés, és nem előnyös a huzat sem, de alkalmazható a ventilátoros és vezetékes szórófejes, valamint a sűrítettlevegős megoldás kiegészítve páratartalommérő szabályzóval.

Növénytárolás-hűtőtárolás

A friss növények tárolása szigorúan meghatározott hőmérsékletet és páratartalmat igényel. Egy állandó hőmérsékletű raktárban tárolt zöldáru folyamatosan veszít nedvességtartalmából, átadja a légközegnek, így veszít frissességéből. Ha még ehhez egy hűtőközeg is járul, amely a hűtéshez szükséges vizet is elvonja, a nedvességkicsapódás még jelentősebb , a kiszáradás még gyorsabb.

Ez megakadályozható, ha a légnedvességet mesterségesen magas szinten tartjuk – akár 90-95%-on -, hiszen ezáltal csökken a zöldáru nedvességleadása. Ugyanakkor el kell kerülni a termék közvetlen nedvesítését, amely szintén csökkenti annak élvezeti értékét.

Erre a problémára is gazdaságos megoldást nyújt az adiabatikus párologtatás akár szórófejes, akár rotációs technológiával.

Párásítási rendszereink megtekinthetők webáruházunkban !

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>