Legyen magyar az év fája Európában !

Február 29-ig lehet még szavazni az internetes fórumon az év fájának kiválasztott 7 európai fára.
A 400 évesnek becsült felsőmocsoládi öreg hárs nagy eséllyel számíthat a cím elnyerésére !
A versenyen elsősorban nem koruk, vagy méretük alapján rangsorolják a fákat, azok kerültek be a döntőbe, melyeknek érdekes története van. A több száz éves matuzsálemek legendái magyar nyelven is olvashatók a Treeofteheyear.org weboldalon, az idei versenyen hét ország azon fái vesznek részt, melyek saját hazájukban a közönség segítségével elnyerték az Év Fája címet.

 

A felsőmocsoládi öreg hárs

Segítsük mi is a szavazást , adjuk le szavazatunkat itt: a nemzetközi internetes szavazóoldalra

 

 

 

 

A felsőmocsoládi öreg hárs meséje

A legenda szerint egy pusztító erdőtűz után éppen ennek a 400 éves öreg hársnak magjaiból éledt újjá a felsőmocsoládi erdőség, egy garabonciás csodálatos erejének köszönhetően. A történet úgy tartja, hogy a fa eggyé vált a garabonciással, s azóta varázserejével őrzi az erdőt. A hárs történetét a környékről származó Bánó Mária családja őrizte meg. A család hagyománya, hogy elviszi fiataljait az „öreghez”, akik ha már értenek a famászáshoz, áteshetnek a bátorságpróbán, vagyis felmászhatnak a fa odúrendszerében.
Bellosevich Mária, a Bánó család leszármazottjának szavai a fáról: „Olyan, mint a sorsunk és történelmünk: sokszor derékba tört, de aztán beforrtak a sebei, s frissebb hajtásokat hozott, mint előtte. A sebek és forradások ember, vagy állatarcot öltöttek, s mindenki a saját álmait véli felfedezni benne. Ahogy itt ülök, beleborzongok: hallom és érzem a történelmet, a megújuló életet, a pozitív energiát. Ez a fa kapcsol össze mindennel: az édesanyámmal, a kétszáz éves kastéllyal és birtokkal, s a végtelen természettel.”.

 

De a romániai köpeci szilfának is érdemes elolvasni a történetét, hiszen az Erdélyben, Kovászna megyében található vén szilfa históriája az 1848-49-es szabadságharcot idézi.
A “Baj van Köpecen!” szólásnak köszönhetően Köpec falu neve az egész Kárpát-medencében ismert, de történetét kevesen ismerik. 1848. december 9-én a háromszéki önvédelmi harc idején, Heydte hadtest parancsnokot Köpecen áthaladva golyó találat érte. Dühében 48 órás szabad rablást engedélyezett és az egész falut megsarcolta. A bosszúhadjáratnak 51 polgári áldozata volt, akik után 106 gyerek maradt árván. A faluban lévő vízimalom és a szomszédságában álló tanúfa a település életében létfontosságú szerepet tölt be évszázadok óta. Az emberek itt gyűltek össze, hogy megbeszéljék a falu és egymás életének ügyes-bajos dolgait. Minden történet, mese a faóriás árnyékában hangzott el, amely így azóta is némán őrzi a falu történelmét.

Forrás: http://evfaja.okotars.hu/ ; http://www.treeoftheyear.org/?lang=hu

—————————————————————————————————————-

A hársfa a kézi fafaragások egyik legkedveltebb alapanyaga, mivel könnyen faragható, egyenletes szerkezetű fa. De a kézi faragás még ezzel az alapanyaggal is rendkívül időigényes, fáradtságos munka. Bár az egyedi kézi munka sajátságait nem tudja teljesíteni, de az olasz Prugger cég faragott díszítőelemei, díszlécei a gépi faragás legmagasabb minőségi kategóriájába tartoznak.

 

 

A többezres választék rendkívül gazdag, a klasszikustól az art deco stíluson át a modern formavilágig minden korhoz megtalálható a stílusjegyhez hű motívum.

Antik bútorok, kastélyok felújításához, modern lakásbelsőkhöz egyaránt használható a kínálatban található rengeteg díszítőrátét, oszlopfő, rozetta, keretléc, díszléc, gyöngyléc, ajtóbetét. stb. A legtöbb elem bükkfából készül, de néhány típus rendelhető tölgy, kőris, egzóta fából, sőt a külső térben használt – főként- oszlopfők kézi faragással hársból, illetve fenyőből is kaphatók.

Tekintse meg választékunkat webáruházunkban  http://www.maroszerszam.hu/index.php?categoryID=124

Ez az olasz cég gyártja a Bendywood márkanevű hidegen hajlítható fát is.

 

 

 

 

A szabadalommal védett eljárás során a friss fa hosszanti tömörítésekor annak sejtszerkezete megváltozik, ezáltal válik a hosszú szárítási folyamat után hidegen hajlíthatóvá. Ezt a tulajdonságát a fa mindvégig megőrzi, de vízzel nem érintkezhet, tehát külső térben nem használható.

Felhasználási területe rendkívül széles, a különböző átmérőben kapható, akár 6,6 m hosszú rúdanyag lépcsők kézfogójaként azonnal beépíthető, szegő, ill. éllécként íves felületek (oszlopok, sarkok, asztalok) élére alkalmas, de  üvegező lécként,  dekorációként, bútorgyártáshoz, lakberendezéshez, modellezéshez egyaránt használható.

Alkalmazását, méreteit megtekintheti itt: http://www.maroszerszam.hu/index.php?categoryID=129

 

 

 

Egy hozzászólás a(z) “Legyen magyar az év fája Európában !” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Elsők lettünk | Kentech

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>