Japán kézifűrészek

A japán kézművesség méltán világhírű, a japánok a mai napig nagy tisztelettel adóznak a kétkezi mestermunkának. Ehhez méltó, évszázadok tradícióját őrző szerszámokat használnak a faipar területén is.
Különösen híresek kézi fűrészeik, melyek az európai típustól több tekintetben is eltérnek.
Egyrészt a japán fűrészek húzásra vágnak, így a fűrészlap bár vékonyabb, mégis erőteljesebb a megvezetése. Kisebb erővel nagyobb teljesítmény, és jóval pontosabb, tisztább vágási felület érhető el vele, és a vágási veszteség is kevesebb.
A borotvaéles fogazás két tradicionális típusa különböztethető meg, a trapéz fogazás a keresztirányú vágáshoz, a háromszögfogazás a hosszirányú vágáshoz. De használnak kevert fogazást is, főleg univerzális használatra.
A fogak csak mérsékelten hajlítottak, ez is a tisztább, pontosabb vágási felületet segíti.A másik európaitól eltérő jellegzetesség a hosszú nyél, mely az optimális vezetési egyensúly (erőkar) kialakítását célozza.
A három alapvető típus japán elnevezése a következő:
Ryoba – kombinált, kétoldalas fűrészlap, trapézfogazás a keresztvágáshoz az egyik oldalon, háromszög-fogazás a hosszvágáshoz a másik oldalon. Felhasználási területe: általános fűrész szereléshez, műhelybe, ideális a csapoláshoz is.

ryoba
Douzuki – finom fogazású fűrészlap gerinccel, különösen előnyös a fakötések,  cinkelések használatához

japán kézifűrész
Kataba – finom fogazású gerinc nélküli fűrész a mélyebb vágásokhoz, a nehezen hozzáférhető helyekre.

kataba
Fenti kézifűrészekből válogathat webáruházunkban >> tovább a webáruházba

2 hozzászólás a(z) “Japán kézifűrészek” bejegyzéshez

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>